In Nederland wordt van oudsher de (dubbele) maasdekking toegepast. Deze dubbele dekking heeft het grote voordeel dat het dak nog dicht blijft als er een lei zou uitvallen. Gezien het winderige en regenachtige Nederlandse klimaat is de dubbele maasdekking solider te achten. Een maasdak wordt meestal gemaakt met rechthoekige leien van de zelfde afmeting. De regen en windrichting spelen bij Maasdekking geen rol. De dakhelling moet minimaal 30°. Bedragen.
Kenmerkend voor de Oud Duitse dekking is de variatie in de grootte van de leien. De grootste leien worden aan de onderkant van het dak verwerkt en naar boven toe steeds kleinere. Hierdoor wordt een levendige bedekking verkregen.
Bij de Sjabloondekking is er geen verschil in de lei grootte,de leien hebben dus allen hetzelfde formaat. Hierdoor wordt een zeer regelmatige bedekking verkregen.
De meeste gebruikte afmetingen zijn (hoogte x breedte):
32x25 cm 28x23 cm 24x21 cm
30x25 cm 26x21 cm 24x19 cm
De toepassing van koper heeft vele voordelen, zoals zijn duurzaamheid, uitstraling (diverse kleuren), uitstekende verwerkingsmogelijkheden en milieuvriendelijkheid. Bovendien biedt koper een effectieve bescherming tegen inwerking van weer en wind en staat garant voor kwaliteit en een zeer lange levensduur.
Zink is duurzaam in het gebruik. Ook na jaren heeft het nog steeds dezelfde eigenschappen. Het wordt niet bros en veroudert niet. Het is heel goed verwerkbaar en repareerbaar. Bovendien behoeft het geen milieubelastende beschermlagen om de tand des tijds te kunnen doorstaan.
Lood leent zich voor allerlei dakvormen. Het is tamelijk ongevoelig voor invloeden van wind en weer; het lood wordt beschermt door een corrosielaagje.